Creatief geblokkeerd? Bepaal eerst jouw eerste stap

step

Als je creatief geblokkeerd bent en je wil er iets aan doen dan is internet een geweldig medium. In het algemeen is er voor iedere smaak wel een blog te vinden over het probleem dat jij aan wil pakken. Je kunt lezen, cursussen volgen, inschrijven voor seminars of toch liever een (e)boek? Of misschien is mediteren ook wel iets voor jou? Of die challenge. Of alles tegelijk…Ahhh.

Je voelt vast wel wat ik bedoel. Je ziet door de bomen het bos niet meer en raakt zo overweldigd dat je alleen maar verder in de knoop komt of het helemaal niet meer weet. Ik maak me er ook schuldig aan door heel veel aan te bieden (met het doel jou te helpen) maar ik kan me voorstellen dat het handig is om een leidraad te hebben wat voor jou een goede eerste stap is.

 

Het enige dat nu namelijk echt belangrijk is als je creatief geblokkeerd bent dat jij leert herkennen wat voor jou de beste eerste stap is. Al het andere is voor nu niet relevant.

 

 

Hier sta je nu ———————————————-> Hier wil je naar toe

Ik ben creatief geblokkeerd ————————> Ik wil geïnspireerd zijn en me weer vrij voelen om nieuw werk te maken

Of:

Dit is jouw gevoel nu ————————-> Dit gevoel wil je hebben

Ik voel me niet lekker als ik geen creativiteit in mijn leven ervaar ————————————-> Ik voel me weer lekker in mijn vel en ik leid mijn leven zoals ik dat graag wil

In feite staat er dit:

Dit is de situatie nu – stap 1 – stap 2 – stap 3 – stap 4 – stap 5 – enzovoort -> Dit is mijn gewenste situatie

 

 

Maar hoe voorkom je nu dat je overweldigd raakt?

  1. Probeer echt te begrijpen en te voelen wat ik bedoel met bovenstaande schemaatjes. Voel en accepteer dat tussen nu en je wens (waarschijnlijk) nog een aantal stappen zit.
  2. Stop met alles tegelijk te willen doen.
  3. Bepaal wat voor jou de eerste stap is. Dat kan zijn: heel duidelijk opschrijven wat je situatie nu is en wat je graag zou willen. Het kan ook zijn dat je dat wel weet maar dat jouw eerste stap is dat je begrijpt wat de oorzaak is van je situatie nu. In het geval van creatief geblokkeerd zijn: waardoor ben je geblokkeerd geraakt, misschien moet je dat onderzoeken?
  4. Schrap alle overbodige informatie, schrijf je uit van nieuwsbrieven die niet voorzien in jouw behoefte nu als eerste stap.
  5. Als je gaat zoeken of lezen of iets doen: zorg dat het telkens past bij je de stap die je nu moet zetten.
  6. Ben eerlijk naar jezelf toe in de tijd die je beschikbaar hebt. Bijna iedereen moet keuzes maken in de dingen die je moet doen en graag wil doen. We hebben allemaal evenveel uren in een dag.
  7. Kies een programma of cursus die past bij jouw eerste stap. Zo sla je twee vliegen in één klap: je blijft stappen zetten en je hebt een stok achter de deur.
  8. Blijf niet aanmodderen: als je al een tijd een bepaalde manier hebt geprobeerd en het brengt geen verandering of het werkt niet voor jou. Dan is jouw eerste stap nu om dat los te laten. De tweede stap is zoeken naar een nieuwe manier. Als je niets verandert, verandert er niets.

 

Misschien is de cursus die binnenkort online start Maak je creativiteit los wel iets voor jou als je al een tijd geblokkeerd bent. In die cursus ga je stap voor stap mogelijke blokkades onderzoeken en ontmantelen. Je gaat heel veel schrijven om je vastgeroeste ideeën boven water te krijgen. Je gaat leuke dingen met jezelf ondernemen om weer inspiratie te krijgen en je leert om steeds meer te vertrouwen op jezelf. Het is een online stappen plan dat drie maanden duurt. Lees hier meer over de cursus en bepaal of dat misschien wel een goede eerste stap voor jou zou kunnen zijn.

Succes met jouw eerst volgende stap!

Liefs Elles

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *