Op deze creatieve manier ontdek je jouw passie

passion

Het kan nog knap lastig zijn om te ontdekken waar jouw hart sneller van gaat kloppen en wat jij kunt doen zodat het past bij jouw passie. Zeker als je creatief geblokkeerd bent. Het kan twee kanten op. Of je krijgt niets bedacht om mee te beginnen of de lijst van dingen die je ooit nog zou willen doen is eindeloos lang. Maar alles willen doen betekent vaak ook niets doen. Hoe ontdek je dan waar je echt heel blij van wordt en waar de tijd lijkt stil te staan.

Om te ontdekken waar jouw passie ligt deel ik vandaag een idee om er op een hele leuke speelse manier achter te komen. Organiseer een talentenjacht voor jouw passie! Je kent ze wel, net als Idols. Alleen ben jij voorlopig je eigen jurylid en kandidaat. Niemand anders kan vertellen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Anderen kunnen wel ideeƫn aandragen waar je zelf misschien niet aan gedacht had.

Superleuk om te doen en je kunt het voor verschillende doeleinden gebruiken. Ook voor het vinden van nieuw leuk werk of een idee voor je eigen creatieve onderneming. Met elke stap ga je je iets meer verdiepen waardoor je als vanzelf richting krijgt zonder dat je ontmoedigd raakt omdat je al zoveel hebt geprobeerd. Nu mag je experimenteren, dat is juist de bedoeling šŸ™‚

Zo organiseer je jouw eigen talentenjacht:

  1. Maak een lijst met alle dingen die je leuk lijken om te doen. Vraag eventueel hulp aan mensen om je heen als je geen ideeƫn hebt. Of kijk naar wat je als kind heel erg leuk vond;
  2. Bepaal voor jezelf hoeveel tijd je uit wil trekken voor de eerste ronde: de audities. Audities hebben geen diepgang. Het gaat alleen om de eerste indruk. Probeer dus alles van je lijst (je kandidaten) uit, eenmalig als een proefles of een uitstapje. Schrijf na afloop in het kort op wat je ervan vond zodat je later terug kunt kijken;
  3. Je hebt een aantal dingen gedaan. Tijd voor een eerste eliminatie. Verdeel alles wat je gedaan hebt in drie categorieƫn: de eerste is geen twijfel over mogelijk, was super leuk en blijft dus. De tweede is voor de twijfelgevallen. Wel leuk maar mwah je weet het nog niet. De derde is voor de afvallers.
  4. Kijk terug op de twijfelgevallen. Waarom twijfel je? Je gevoel weet meestal wel of het leuk was of niet. Is het iets waar je aan gehecht bent en waardoor je niet toe wil geven dat het niet meer bij je past? Of kun je het, nog, niet zo goed maar vond je het wel heel leuk? Of je iets kunt of niet is nu niet belangrijk, luister dus niet naar die negatieve stem. Was het leuk? Blijven. Niet leuk genoeg? Weg ermee;
  5. Hoeveel heb je er nog over? Met deze kandidaten gaan we naar de volgende ronde. We willen ze beter leren kennen. Spreek met jezelf een periode af. Bijvoorbeeld een week lang ga je je per activiteit verdiepen of misschien een maand lang. Een cursus lang? Let op: je bent aan het ontdekken. Je hoeft het niet je hele leven te doen. Probeer het gewoon.
  6. Per kandidaat ga je kijken wat je zou kunnen doen om je er meer in te verdiepen. Ga naar een museum met dat soort werk, een dag een workshop, ontdek de materialen, wat is er over te vinden aan informatie. Praat met mensen die daar gepassioneerd over zijn.
  7. Besluit na deze periode voor jezelf of je het leuk vond, doet het iets met je, word je er steeds enthousiaster over? Krijg je er energie van? Of zinkt het enthousiasme en is het het niet? Volg gewoon je gevoel.
  8. Na deze ronde is het tijd voor de finale. Er zijn er maximaal drie over of misschien is er maar eentje die er echt uit springt. Spreek met jezelf opnieuw een periode af en ga verder met ontdekken. Wat wil / moet je nog leren? Wat heb je nodig als je er mee verder wilt? Biedt het misschien kansen met betrekking tot nieuw werk? Deze periode mag ook weer langer duren dan voorgaande periode.
  9. Kijk ook eens als je er een paar overhoud naar mogelijkheden om te combineren. Is dat iets voor je? Zou dat kunnen? Het kan je meteen ook een echt authentieke stem geven als je dat doet. Durf te kiezen.
  10. Luister naar je gevoel. Laat je niet afschrikken door het feit dat je misschien iets moet leren. Je hebt net zoveel tijd om iets niet te doen dan om het wel te doen. Het is niet erg om daar een paar jaar mee bezig te zijn, zeker niet als het heel goed bij je past. Dan ga je gewoon.

Ik ben benieuwd naar jou idee. Lijkt het jou leuk om op deze manier te ontdekken wat je nu echt heel erg leuk vindt om te doen?

Fijne dag!

Liefs Elles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *