Iets veranderen aan je situatie? Stop informatiehonger

Roadmap

Lees jij elk zelfhulpboek dat je tegenkomt? Heb je al verschillende cursussen en coachingstrajecten gehad? Mindfulness, yoga, retraites, drie keer de cursus van The Artist’s way en alles wat je maar tegenkomt? Struin je internet af naar nieuwe manieren om jou van je probleem af te helpen?

Stop daarmee! NU METEEN. Schrijf eerst eens op waar je nu staat, wat je doel is (waar wil je staan over…jaar?) en bedenk wat nu op dit moment jouw logische eerst volgende stap is. Wat is het probleem echt? Waardoor lukt het nu, nog, niet?  Waar heb je echt hulp bij nodig of moet je meer over leren?

In dit artikel lees je waarom je beter kunt stoppen, nu, om steeds maar te blijven zoeken naar de oplossing buiten jezelf. Zodat je uiteindelijk een halt kunt roepen aan de constante informatiehonger en echt aan de slag gaat met hulpmiddelen die je echt verder helpen. Ik zal je alvast verklappen dat die hulpmiddelen niet het belangrijkste zijn op jouw weg maar slechts één van de vele mogelijke hulpmiddelen.

Er zijn een paar dingen die zorgen dat je iets echt gaat veranderen:

  1. Je moet het echt willen
  2. Je moet het kunnen
  3. Je moet klaar zijn om te veranderen

Ik zal in het kort uitleggen waarom  AL deze elementen aanwezig moeten zijn om iets te kunnen veranderen. Dan weet je ook meteen waarom veranderen zo moeilijk kan zijn. In al mijn coachingsprogramma’s zijn dit de belangrijkste vragen. Niemand kan iets veranderen voor jou tenzij je zelf, met hulp, zorgt dat je de weg vrij maakt.

1 Je moet het echt WILLEN:

Duh open deur zul je zeggen. En ja dat is het ook. Maar, denk je dan misschien, het is toch logisch dat ik het wil anders zou ik toch niet zo zoeken? Dat lijkt heel logisch, dat klopt, maar toch is het dat niet.

Bedenk maar eens dat je voor elk ding dat jou stoort en wat je wilt veranderen net zoveel redenen zijn om niet te veranderen dan om wel te veranderen. Ik durf het nog sterker te zeggen: waarschijnlijk zijn op dit moment de voordelen om door te gaan met wat je nu, niet, doet groter zijn in je hoofd dan de nadelen. Anders had je het wel verandert, toch?

Even een heel simpel voorbeeld en denk even met me mee: jij wilt sporten want je weet dat het beter / gezonder voor je is. In plaats van het volhouden van het sporten beland je ‘s avonds uitgeput op de bank met iets lekkers om samen met je gezin televisie te kijken. Iedereen kan dit beeld vast voor ogen halen. Bedenk eens wat de voordelen zijn om op die bank te blijven zitten: tijd met je familie, toegeven aan vermoeidheid, toegeven aan drang naar lekkers, geen spierpijn van het sporten, niet meer omkleden en de deur uit moeten, die favoriete serie niet missen, toegeven aan je excuses dat je al zo druk bent, geen verantwoordelijkheid hoeven nemen. En zo zijn er vast nog meer redenen te bedenken.

Zie je dat je als je die redenen allemaal eens echt eerlijk op zou schrijven die passen bij je situatie dat dat er nog best veel zijn en dat het er misschien wel meer zijn dan de echte redenen om we te willen veranderen? Drukke zakenmensen weten vaak ook wel dat ze door teveel stress en een ongezonde leefstijl een risico op hartproblemen lopen en toch veranderen ze vaak pas als er meer redenen zijn om wel te willen veranderen dan om het niet te doen (door een hartaanval bijvoorbeeld).

Dus voordat je meteen roept dat je het echt wil: bedenk eens of dat wel écht waar is. Ben je echt bereid om de uitdaging aan te gaan en de voordelen te weerstaan en daar offers voor te maken? Wat helpt is natuurlijk de lijst vergroten met voordelen om wél te veranderen, denk daar eens over na.

2 Je moet het KUNNEN:

Als je voorbij het eerste punt bent, en je redenen om wel te veranderen beter zijn dan om het niet te doen, kom je een nieuwe uitdaging tegen. Je moet de vaardigheden hebben om te kunnen veranderen. Aan die vaardigheden besteden we door die informatiehonger vaak wel heel veel aandacht. Bijna iedereen is tegenwoordig coach.

Aan kennis ontbreekt het niet, maar is het voor de stap waar je nu voor staat wel de juiste kennis? Het zou kunnen van niet maar zelf geloof ik dat we het vaak in theorie wel weten. Probleem hierbij is het toepassen van de juiste informatie. En daar kan een coach je bij helpen. Een coach kan je helpen om meer rust te creëren in de informatiestroom en je de stappen te laten zetten die nodig zijn. Een coach weet niet persé meer maar heeft door de afstand meer overzicht dan jijzelf zonder er een belang bij te hebben om jou op de plek te houden waar je nu bent.

Mijn persoonlijke regel tegenwoordig is dat ik als ik een boek of ga lezen ik de informatie van mezelf ook echt moet toepassen. Soms werkt het en soms blijkt het niet de vaardigheid te zijn die ik zocht. Wat er gebeurde vanaf het moment dat ik zo ging kijken naar informatie is dat ik ook kritischer werd. Ik ging echt nadenken of dit echt wel de hulp was die ik zocht en of het wel echt bij mijn nieuwe stap past of misschien iets is voor een later moment omdat ik daar nog niet sta. Je gaat eigenlijk constant bij jezelf polsen waar je staat. Dat bewustzijn helpt je heel veel tijd te besparen, teleurstelling en frustratie te voorkomen en het is veel effectiever.

Alleen lezen heeft gewoon echt geen zin, je moet het toepassen om te weten of het iets voor je is.

3 Je moet KLAAR zijn om te veranderen:

Voor alles is een moment. Ik ben een enorme pleiter van doen voordat je er 100% klaar voor bent maar dat is in deze situatie net weer even anders. Soms zit je in een situatie die eerst aandacht nodig heeft voordat je vrijer en creatiever aan iets nieuws kunt gaan bouwen. Doe je dat niet dan bouw je vaak op drijfzand. Je hoofd zit namelijk nog in de meer urgentere situatie en is niet vrij om er 100% voor te gaan.

Want ook al hoef je niet 100% klaar te zijn, je moet er wel 100% voor kunnen gaan.

Het is goed om te weten wat je doel is en waar je naartoe wil. Maar erkennen wat er op dit moment is en dat dan eerst oplossen werkt echt beter dan het negeren en iets willen veranderen op het verkeerde moment op een fundament van drijfzand.

Ik ben heel erg benieuwd naar waar jij tegenaan loopt op jouw weg om iets te veranderen aan jouw situatie nu. Wat is jouw grootste uitdaging?

Laat het me weten bij de commentaren hieronder 🙂

Interessant voor iemand anders, deel het vooral.

Liefs Elles

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *